Търговците на дребно се готвят за въвеждането на еврото. Ние сме

...
Търговците на дребно се готвят за въвеждането на еврото. Ние сме
Коментари Харесай

Търговците се подготвят за март

Търговците на дребно се готвят за въвеждането на еврото. Ние сме в непрекъснати диалози със съответните ведомства, които дават отговор за координацията на другите действия, които са свързани с въвеждане на еврото. Водим деен разговор с Министерството на стопанската система и Комисията за отбрана на потребителите. Думите са на Николай Вълканов, изпълнителен шеф на Сдружение за съвременна търговия.

Това, което беше признато като нормативна рамка в края на предходния парламент, удовлетворява значително бизнеса, от позиция на изясненост по какви правила ще би трябвало да се извършва етикетирането в две цени, обозначаването на фискалните бонове, и всички останали механически въпроси, от които зависи работата на търговците. Това ще бъде дълъг и комплициран развой ", разяснява пред NOVA NEWS Николай Вълканов.

По негови думи има няколко знаци, по които се следи кога ще се реализира преходът от лв. към евро.

" От март месец би трябвало да имаме двойно означение на цените в магазините. Но това зависи и от датата, която ще бъде закрепена ", изясни Вълканов.

Експертът споделя, че , с цел да има положителен конвергентен отчет, би трябвало да бъде спазен официално и последният аршин, който е обвързван с инфлацията.

" Ваучерите за храна вече са електронни и са облекчение както за потребителите, по този начин и за търговците.  Когато една услуга се електронизира, разноските по поддръжката падат, само че в тази ситуация се покачват с 1,8%, защото се включват банкови такси ", сподели Вълканов.

Има риск от дебалансиране на пазара на дребно, защото ваучерите за храна бяха увеличени стремглаво през последните години. Те към този момент съставляват 8-9% от продажбите на дребно на хранителни артикули и питиета ", добави той.

Според Вълканов има две решения, свързани с темата с електронните ваучери.

" Едното е, че един път в годината финансовият министър има опция да контролира разноските на ваучер операторите. Друго допустимо решение е да се премисли политиката на ваучери ", уточни още той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР